Compostarea în Gospodării
În România şi, mai ales, în mediul rural, o mare parte din cantitatea de deşeuri care se produce în mod curent este reprezentată de materiale biodegradabile. Acestea sunt la fel de periculoase ca orice alt tip de deşeu lăsat la voia întâmplării. Prin descompunere, materialele biodegradabile elimină substanţe poluante pentru sol, pentru apă şi pentru aer.
De foarte multe ori, şi în România, oamenii au ales incinerarea ca soluţie de a scăpa de deşeurile biodegradabile. Arderea acestor materiale presupune însă eliminarea de gaze cu efect de seră, care sunt foarte dăunătoare sănătăţii şi mediului în general.
Materialele biodegradabile sunt foarte uşor de tratat, în special în cadrul gospodăriilor individuale. Prin corecta lor folosire, se poate obţine compostul – un material des folosit în agricultură pentru fertilizarea pământului. Avantajele compostului, ca şi fertilizator, sunt foarte mari, întrucât compostul este un produs natural şi foarte eficient.
Se poate composta orice material organic nepoluant:
- Materii bogate în carbon – brune, dure, uscate: rumeguş, ace de brad, cenuşă de lemn, pene de pasăre, crengi, frunze uscate, coji de ouă.
- Materii bogate în azot – verzi, moi, umede: bălegar de grajd, coji de legume, fructe, iarba, frunze verzi.
Cum obținem compostul?
- Se alege un loc ferit de soare pentru amplasarea containerul de compostare.
- Se strâng deșeurile biodegradabile și se pun în containerul de compostare, mărunţite în bucăţi cât mai mici. Pentru o calitate ridicată a compostului este indicată folosirea unei proporții echilibrate de materii bogate în carbon cu materii bogate în azot.
- Se amestecă periodic pentru o bună ventilare (la fiecare 2-3 săptămâni) și se udă moderat pentru favorizarea dezvoltării microorganismelor.
- Compostul e gata când devine fărâmicios, omogen, de culoare maro închis, semn că procesul s-a terminat şi compostul este plin de nutrienţi, fiind un excelent îngrăşământ pentru plante.
Prin proiect, vor fi distribuite în mediul rural un număr de 31.917 unităţi de compostare individuală de 280 l.